15 märts 2012

Hildegardi spelta-datlileib

Sobib jõululeivaks

100 g ilma kivideta datleid

5 dl leiget vett

50 g pärmi

2 tl meresoola

2 sl mett

½ dl õli

1 tl kaneeli

¼ tl nelki

1 tl aniisi

¼ tl muskaatpähklit

umbes 1,2 I speltajahu

Datleid leotada leiges vees, kuni neid saab pudruks suruda .Murendada hulka

pärm ja lisada mesi, õli, sool ning teised maitseained. Sõtkuda taigen speltajahuga

vetruvaks ja lasta kerkida kahekordseks. Vormida kaks pätsi ja küpsetada need

225° juures krõbedaks.

* Hildegardi järgi kaneel vähendab organismi „halbu vedelikke“ ja lisab häid. Kaneeli on soovitatav tarvitada ka ärrituse ja masenduse puhul.

* Nelk on hea peavalu, tursete ja podagra puhul.

* Muskaatpähkel, kaneel ja nelk üheskoos taltsutavad südame ja mõistuse kibestumist, annavad meile rõõmsa meele. Lisaks annavad verele tervet jõudu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar