01 veebruar 2013

Kaltsium munakoortest

Looduslähedaste kanade munade koored võib kanadele tagasi saata, aga ka koduseks tarbimiseks natuke munakoorepulbrit toota. Selleks, et kaltsiumi sisse võtta. Alljärgneva ingliskeelse teksti, mille leiate SIIT, autor ütleb, et tema võtab seda saadust sisse lihtsalt pulbrina. Lühidalt teeb ta seda pulbrit nii:
* 10 muna koored koos kiledega
* keedab 10 minutit 1 liitris puhtas vees
* laseb keedetud munakoori ahjuplaadil kuivada üle öö
* küpsetab 200-kraadises ahjus 10 minutit
* jahvatab kohvimasinas või uhmerdab.

Mujalt olen kuulnud, et paremini omastub kaltsium, kui munakoorepuru leotada (või kuumutada?) sidrunimahlaga hapustatud vees ja tarbida saadud vedelikku (kaltsium-tsitraati); paksu võib kasutada näiteks lilleväetiseks. Täpsemat koostisosade vahekorda ei tea, kas kellelgi on kogemusi?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar