05 august 2012

Turgutav astelpaju-hommikujook

Suvepuhkuste aeg hakkab lõppema. Kui tööpäeviti pole enam alati mahti ennast värske peenrakraamiga varustada, siis kiire ja väga turgutava hommikujoogi saab külmutatud marjadest. Lihtsat viisi astelpajujoogi valmistamiseks tutvustab Kadri Veiken:

„Vajutan sulanud marjad joogiklaasis lusikaga katki ning lisan vett ja soovi korral maitse järgi suhkrut. Tavaliselt võtan marju ligikaudu veerandi soovitud joogi kogusest. Soovitan kasutada rafineerimata suhkrut, näiteks tumedat Demerarat – rohkem maitset ja vähem magusat. Marjakestad ja seemned võib koos joogiga ära juua või jätta lihtsalt klaasipõhja. Kui pole aega marjade sulamist ära oodata, valan neile veidi sooja vett; parasjagu niipalju, et saab ka saumikseriga/blenderiga peenestada.“

Suuremale seltskonnale joogi valmistamiseks võib kasutada saumikserit, pudrunuia, suure küüslaugupressi sarnast kartulipüreepressi, hakklihamasinasarnast vene mahlapressi või muud käepärast.

Astelpajukasvataja Urmas Volmer lisab:
"Kui kestad ja seemned eraldada, ei pea seda väärt kraami ära viskama. Lusikaga läbi metallsõela surudes-kraapides saab selle massi piisavalt tahedaks, et kuivatada sõelal või küpsetuspaberil pliidisoojas või siis spetsiaalses kuivatis. Kohviveskis jahvatatult saab hea lisandi tervislikule hommikupudrule, jogurtile, kamale, müslile, kastmetele...

Kasutusvõimalusi on astelpajumarjadel palju, siin võib vabalt loominguline olla. Näiteks võib neid kasutada lihamarinaadis. Puhtast mahlast ja suhkrust saab aga suurepärase tumeoranži siirupilaadse kastme vaniljejäätise juurde".

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar