06 juuni 2012

Kevadine turgutus

Kevad pakub rikkalikku ja mitmekesist materjali, et turgutada talve jooksul vitamiinidest ja mineraalainetest tühjenenud organismi. 

Alustada päeva mustsõstra lehtede, köömne, kummeli ja piparmündi seguteega. Tee kõrvale sobib odrakarask ürtidega, milleks on kasutatud hapupiima, veidi toiduõli, üks muna, odrajahu ja pool klaasitäit nisupüüli. Ürtidena kasutada noort nõgest, naati ja võilillelehti, mis olgu eelnevalt pestud, hakitud ja väheses õlis kergelt kuumutatud 1 - 2 minutit, seejärel jahutatud ja segatud hapupiima sisse, nagu ka 1 tl soodat kergitusainena. Jahusegu kasutada nii palju, et saaks körditaoline voolav taigen. Küpsetada umbes 40 minutit 200 kraadi juures.

Teetaimedele kallata peale keev vesi ja kurnata välja umbes 5 minuti järel. Võib lisada veidi raudrohtu ja naistepuna.

Supi jaoks võtta eelkeedetud kartulikuubikud. Juurde lisada riisi ja panna edasi keema. Porgandi panna pannile, et õliga kuumutades organism omastaks paremini rasvlahustuvaid vitamiine. Porgandile lisada sibul, kuni muutub klaasjaks Potti lisades omandab supp meeldiva oranžika värvuse ja meeldiva aroomi.

Supikogusest poolele lisada puhastatud ja hakitud põldohaka lehti, mis on paksud ja täidlased. Keeta edasi vähemalt 10 minutit. Teisele osale lisada puhastatud, pestud ja hakitud nõgeselehti, rohkesti rohelist sibulat, murulauku ja tilli.

Rohelistele suppidele võib lisada hapukoort ja keedetud hakitud muna. Lisandiks pošeerida mune. Selleks on vajalik madalam keedunõu, kuhu keeva vette lisada väike teelusikatäis soola ja happelise osana kasutada ebaküdooniamahla. Munad tuleb ükshaaval lüüa lahti kohvitassi ja libistada potti nii, et ta võimalikult vähe laiali valguks. Poti võiks selleks ajaks tulelt kõrvale tõsta ja lusikaga munavalget kokku koondada. Kui soovitud arv mune on potis, siis tõsta tulele tagasi ja keskmisel kuumusel keeta umbes sama kaua (3 - 5 min) kui koorega mune, et saada soovitud  tugevusega munakollane. Selliselt keedetud munad on supi sees väga maitsvad ja niiviisi keedetud munaga võib kaunistada salatiportsjone või kus iganes soovitakse keedetud muna kasutada. Võib ka äädikat kasutada hapustajana, kuid siis võiks kooreta keedetud munad loputada puhta veega üle.
Taoliste ilma mõõduta retseptide osas saab head nõu Maiken Urmeti raamatust "Teistmoodi kokaraamat". Seal on välja pakutud palju huvitavaid lahendusi, kuidas toite lihtsalt vaheldusrikkamaks muuta.

Kui keeta lihapuljongiga suppe, siis peaks puljongit keetma mitme supi jagu ja hoidma osa külmikus, et teise seguga suppi paar päeva hiljem teha. Võib ka teha suppi puljongikuubikuga maitsestades, kuid näit kartuli-riisi supile võib järgmisel päeval eraldi keeta juurde kabatšokikuubikuid ja lisada frikadelle või praetud hakkliha. Samuti võib paljudele suppidele lisaks keeta eraldi potis klimpe, mida lisada juurde näiteks supile teisel päeval soojendades. Ka erineva rohelisega saab supile uue maitse ja ilme anda või keetes juurde mune eelõpetatud viisil.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar