07 juuni 2012

Rabarber

Praegu on parim aeg kasutada rabarberit  ja kasutada erinevaid säilitamise võimalusi.

ÜHEPALJU  KOOK
Aluseks on kasutatav munade hulk. Praeahju plaadi jaoks sobib suurus, mille aluseks on 4 kanamuna. Munad vahustada tugevaks vahuks, lisades iga muna kohta 3 spl suhkrut. Vahustamise ajal nõristada juurde iga muna kohta 3 spl õli (sobib neutraalse maitsega rapsiõli). Lisada 1 tl vaniljesuhkrut ja lõpuks sõelutud nisujahu, millest üks lusikatäis võiks olla kartulitärklis. Kokku 12 spl, millesse on lisatud 1 - 2 tl küpsetuspulbrit. Kallata küpsetuspaberiga kaetud pannile ja puistata peale peeneks
tükeldatud rabarberilõigud, mis ise valguvad taigna sisse. Küpsetada umbes pool tundi 180 - 200 kraadi juures. Jälgida välimust! Ilma tärkliseta saab õrnem ja mahlasem ja võib kasutada magustoiduna kiselli või magusa kohupiimaga või kaunistada torus müüdava vanilje kohupiimaga, lõigates toru sisse väikese augu ja pigistada selle abil meeldiv muster peale.

Sama põhjaga saab küpsetada ka marja- ja õunakooke. Kiire ja kerge valmistada -  arendage edasi ning andke teada!

Praegu on parim aeg valmistada ka rabarberihoidised noortest vartest.

Odav ja kiire on hoidistada VESIHOIDISENA:
Värsked ja pestud varred tükeldada ja panna keevas vees steriliseeritud purkidesse, peale kallata
külm hea kaevuvesi või allikavesi või 8 min keedetud ja jahutatud vesi ning keerata peale keevast
veest võetud kaaned. Nii võib säilitada ka karusmarju, punaseid ja musti sõstraid, jõhvikaid,
pihlakaid, pohli ja mustikaid. Marjad peavad olema värsked, puhtad ja mitte täisküpsed.

Võib valmistada ka KUUMUTATUD VESIHOIDISEID:
Selleks keeta poolküpseid marju kaane all vees (1 kg marjadele 0,5 l vett) 10 - 15 min tasasel tulel. Panna kuumadesse purkidesse koos keeduvedelikuga, purgid võimalikult täis. Sulgeda õhukindlalt. Hoida jahedas ruumis. Rabarberist saab ka head mahla ja siirupit. Sobiv materjal ka veinimeistritele.

Teisi variante leiate teostest Aive Luigela "Hoidised"; Anni Arro  jt "Sahver". Palju häid nõuandeid hoidistamise ja kasutamise kohta on ka Maalehe lisas "Targu Talita" viimase paari aasta numbrites.

Rabarbri noored varred võiks praegu koristada ja tükeldatult panna sügavkülma, et oodata, millal valmivad lisandiks sobivad  marjad jm, näiteks maasikad või porgand või kasutada köögiviljahoidiste hapu lisandina.

* Rabarberi varsi ei ole soovitav põõsast noaga lõigata, vaid painutades murda juure küljest lahti. Lehed sisaldavad rohkem oblikhapet, seega sobivad multšiks.

* Rabarberihoidiste kasutamine on suureks abiks nendele, kes kannatavad kõhukinnisuse all. Tarvitada tuleb regulaarselt pikema aja jooksul.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar