15 aprill 2013

Mahlakuu

Tänavune loodus-kevad algas 2 - 3 nädalat hiljem kui mullu. Sestap võiks seekord mahlakuuks nimetada ka aprilli. Allpool Tiiu-Reet Kõnnussaare näpunäited 2012. aastast:

Märts on kevadine mahlakuu. Valmistuge mahla koguma, tarbima ja säilitama pikemaks ajaks.

Värske mahla saamise ajal kasutage seda soovitavalt 1 liiter päevas. Kui mahl tundub natuke lääge ja maitsetu, siis pange koheseks tarvitamiseks mahla sisse seisma tükk rukkileiba või mustsõstraoksi. Järgmisel päeval on jook palju maitsvam.

Säilitamiseks kallake mahl plastpudelitesse (ka 5-liitrised veepudelid sobivad), eemaldage pudelist viimanegi õhumullike ja keerake ääreni täidetud pudelile kork peale. Sellisel viisil võib mahla säilitada pikemat aega. Ta omandab hapuka maitse. Liiga hapu korral sobib lahjendada vee või õunamahlaga ja sobib segatuna isegi mingi magusama kisselliga. Hapu kasemahl on parim janukustutaja suvesoojuses ja aitab ka neeruhaiguste ning gastriidi ravil.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar