14 aprill 2013

Peenrad aknalauale


Kevadvalguse käes saab aknalauale rajada minipeenra. Võtta sobiv lillepott või suurem jäätisenõu, täita mullaga ja alustada. Kaubanduses on müügil mitut liiki maitsetaimi pottides. Valime meelepärase, eemaldame kääridega lahti lõigates plastpoti, juuri seejuures eriti vigastamata. Kärbime veidi juurte otsi ja püüame ka veidi laiali harutada ning istutame mulla sisse.Võib kohe näiteks salatilehti vähemaks tarvitada,et juured jõuaks uusi lehti ära toita. Kasta piisavalt ja vältida seisva vee tekkimist . Jäätisekarbile teha paar auku põhja, et ülearune vesi saaks välja valguda. Nn poti aluseks sobib jäätisekarbi kaas.

Niiviisi saab kasvatada salatit, tilli, peterselli jm. Veel saab kasvama panna rohelise sibula saamiseks tippsibulaid, mida võib üsna üksteise kõrvale mulla sisse tippida. Sibulaid peaks umbes pool tundi enne hoidma soojas vees ja soovitav on pealt lõigata ära umbes 0,5 cm tipuosa. Tuleks valida keskmise suurusega tippsibulad või kodumaised söögisibulad.

Kasti sisse võib külvata ka kiiresti tärkavat salatkressi ja põld-võõrkapsast (kutsutakse ka vale-rukolaks). Mõlemad on leplikud valgustingimuste suhtes. Salatkress annab saaki juba nädala möödudes ja seda võib kasvatada ka märja riidetüki peal.

Rohelise leivakatte saab ka, pannes nisuterad peale kuuetunnist leotamist kergelt mulla sisse,
kus varsti on roheline oras kasvamas. Seda saab kääridega pealt lõigates kasutada. Väga hinnatud on nisuorase mahl.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar