Mahetootmine on eluviis. Iga päevaga näeme, kuidas suurtootmine pressib
peale oma suurte saakide sooviga ja kuidas ta püüab mahetootjaid ja tervisliku
toidu tootjaid hävitada. Käesoleval kevadel surid kõnelejal mesilased
järsku ära. On olnud ka selliseid mesilaid, kus isegi viiskümmend peret
surevad. Põhjuseks on keemiline umbrohutõrje ja nende jääkide ladestumine organismidesse.
See on hoiatuseks, et kui me mahetootmisega ei tegele ihu ja hingega, siis me
sureme varsti kõik nagu mesilased.
Loodus on tark. Kui me läheme kartulipõllule, kus kõrvuti on mahepõld ja
keemiaga töödeldud põld, siis metssead valivad mahepõllu maiustamiseks.
Niisamuti on ka teiste kultuuridega.Ka rotid, hiired leiavad alati kõige
mahedama toidu. Mahetootjad peaksid ühinema poliitilisel rindel, et üheskoos
avaldada oma soove, kuidas oma tööd korraldada.
Mahetoitu hakkame nüüd salvestama. Mõned praktilised näpunäited.
Augustikuu on kõigi jahu- ja tangainete ning makaronitoodete kahjurite leviku kõrgaeg, nii et tasuks poolikud pakid ja seismajäänud põhjad läbi kontrollida, esmajärjekorras ära kasutada
või vajadusel mõnele loomale keeta jne.
Augustikuu on kõigi jahu- ja tangainete ning makaronitoodete kahjurite leviku kõrgaeg, nii et tasuks poolikud pakid ja seismajäänud põhjad läbi kontrollida, esmajärjekorras ära kasutada
või vajadusel mõnele loomale keeta jne.
Mahetoodete kasvatamisel on selline asi, et taimed on justkui võrdsed
üksteisega, kuid on neidki, kes tahavad veel võrdsemad olla. Hiljaaegu
oli kõneleja mures, mispärast kabatšoki vili ei kasva korralikult.
Õppepäeval räägiti, et kõrvitsalised ei kasva herneste lähedal. Tuli välja, et
tõepoolest, tema kõrvitsad olid hernestest paari meetri kaugusel.
Kui paneme oma köögiviljad keldrisse, on seal üsna ruttu jaol hiired. Kui
panete hoidlatesse porgantitele, kartulitele ja õuntele peale tillivarsi, ei
tule ükski hiir toidule ligi. Tehke nüüdki veel tillikülvi; soolake neid
maitseainetena, kuid suured ja täiskasvanud tillivarred hoidke kõik alles
rottide ja hiirte peletamiseks.
Söömisest. On öeldud, et ei tasu süüa neid toiduaineid koos, millest ühed
annavad happelise ja teised aluselise jäägi. Praktilisest küljest tähendab see,
et vähem sobivad kokku lihatooded ja kartul. Liha sööge eraldi köögiviljadega,
toorsalatiga. Paari tunni pärast võite kartulit süüa, eraldi salatid ja kastmed
juurde. Peagi tunnete, et teie organism võtab sellise toitumise hoopis paremini
omaks, toidu paremini vastu. See ongi söömise juures põhitähtis: saada toidust
energiat.
Roheliste salatite-taimede väärtus on klorofülli sisaldus. Miks inimesel on
vaja klorofülli? Klorofüll on looduslik antioksüdant, mis kaitseb organismi
raskete kemikaalide kahjulike mõjude eest, aitab organismil omandada hapnikku
ja soodustab rakkude hingamist. Klorofüll avaldab rganismile
üldtugevdavat, antibakteriaalset ja põletikuvastast toimet. Samuti rahustab ärritunud
limaskesti ja soodustab kudede taastumist, soolestiku head mikrofloorat,
toksiinide väljaviimist organismist, on efektiivne nahaprobleemide ja
allergilise lööbe parandamiseks. Klorofülli sisaldavate taimede kasutamine
oleks mõistik aastaringselt teha. Muidugi kõike me ei suuda aastaringselt
värskena tarbida, aga näiteks võite sügisel koristamise ajal võtta peterselli
juuri, murulauku (peab laskma enne korraks läbi külmuda, nii et võtke sügisel
varakult, pange mingisse kasti või potti ja laske läbi külmuda) ja
oktoobris-novembris toote sisse ja hakkate kastma ja nii on teil pidevalt
roheline ja mõnus maitsetaim olemas. Ta kannab pikka aega. Võite panna mitmesse
potti ja tuua järk-järgult sisse.
Üks olulisemaid asju, mida tervisliku toitumise juures peetakse tähtsaks,
on hapendatud taimede söömine. Meie hapendame põhiliselt kapsast, kuid on ka
soovitatud hapendada näiteks peedipealseid, kapsastele panna sisse porgandeid
ja nii terveid kui ka riivitud õunu. Igal päeval võiks 20-30 grammi hapukapsast
toorsalatina süüa. Kapsa hapendamise juures on soovitused, et kui kapsa
hapendamiseks riivite, pange see ämbrisse või suuremasse purki ja laske sel
seal hapnemiseperiood ära hapneda, kus ta hakkab vedelikku seal üle ajama. Kui
ta on suuremas nõus, siis saab mahla paremini kinni üüda, mis sealt üle ajab.
Kui äge hapnemise periood on läbi 3-5 päeva pärast, siis pange vähemalt osa
hapukapsast pooleliitristesse purkidesse (oleneb pere suurusest) ja vajutage
see kõvasti kinni, purgile kaaned peale ja viige võimalikult jahedasse, isegi
1-2 miinuskraadi juurde, nii et hapnemine jääb seisma. Kui kapsas on paar päeva
jahedas, hapnemine lõpeb ja seda kapsast jääbki niisuguseks vähehapuks. Seda on
väga mõnus võtta purgist toorsalatina. Nii, kui me selle purgi avame, hakkab
ülejäänud kapsas kohe edasi hapnema. Muidugi võib teha ka kolmeliitristesse
purkidesse ja siis keeta perele terve kolmeliitrine kapsas ära. Sellist
värskelt hapendatud kapsast võib hakata tegema juba nüüd, kui varase kapsa pead
hakkavad lõhki kasvama või mida iganes. Panete nad sinna hapnema ja nad
seisavad küll. Nii pole tarvis hapenduskapsast selleks tarvitada.
Maitsetaimede säilitamiseks on väga hea, kui te supirohelise segu valmis
teete. On veel viimased sibularohelise pealsed, tillid, petersellid, natuke
sellerilehte, võite sinna juurde panna riivitud porgandit. Segada soolaga ära
ja vajutada tugevasti kinni ja panna suuremasse purki, mis võib isegi lahtise
ja hästi suure kaanega olla. Sealt on mõnus võtta. Ta on küllalt soolane ja kui
te sealt supi maitsestamseks võtate, on südatalvel väga mõnus tunne.
Igapäevase toidu juurde peaks leidma võimaluse toorsalatit süüa. Võib
kasutada võilillelehti, peterselli, tilli, nõgest, murulauku, tomatit, kurki
jms ja salti kastmeks pole alati tarvis kasutada hapukoort või majoneesi, vaid
hea kastme saab väga hästi teha, kui panete tavalise vee sissesoola, natukene
suhkrut, mõnele salatile sobib ka natukene mett. Hapuaineks mitte äädikaks,
äärmiseks juhuks sidrunhape olla, kuid hea on ebaküdoonia mahl. Igaüks võtku
kas või väike teelusikatäis, kuid ta sellest saanud organismi kaitse klorofülli
kaudu kätte.
Võtke looduspuhtas kohas üks ruutmeeter mitmekesise taimestikuga maad,
pügage see ära ja siis hakake igal nädalal seal ädalat lõikama. Oras on väga
hea taim, maltsad on väga tervislikud ja peaaegu igasugune roheline asi, mida
maa meile kasvatab, ei ole väikeses koguses meile mürgine, aga kui on mingi
terviseprobleem, tuleb seda rohkem ja mitmekesisemalt kasutada. Korjake kõik
see roheline kokku ja kuivatage ära. Seda järjestikku mitu nädalat ja saate
suurema koguse klorofüllirikast rohelist elujõuallikat. Kuivatada ära, et ta
muutuks kuivaks ja rabedaks ja hiljem raputada toidu peale ükskõik kui palju.
Eriti kasulik on nõgeseseemned, mida peaks kuivatama õhukese kihina, sest need
kipuvad kergesti hallitama. Nõgeselehti korjata mite õitsevate küljest, vaid
niita nõgesed maha ning kui uued kasvud tulevad, siis võtta sealt lehti ja
kasutada. On ka öeldud seda, et nõgest ei peaks iga päev tarvitama, vaid
mõistlikes koguses. Umbrohtu võib mõnes mõttes võrrelda maitsetaimedega, mille
kasutamisel peaks jääma mõistlikuks. Mõistlik kasutaja võiks taime esmalt
maitsta ja veenduda selles, kas maitse on vastuvõetav ja sobib ka teiste
komponentidega. Osad taimed on kas mõrkjad või spetsiifilise maitsega ning
liiga suure koguse kasutamine võib toidu rikkuda.
Kui hakkame usinasti salateid tegema kõikvõimalikest maitsetest
kõikvõimalike retseptide järgi, siis on soovitus: jälgige oma peres ja kas või
küsige, mis on tema lemmiksalat ja –maitse. Mitte teha ühte salatit, mis
meeldib perenaisele või peremehele, vaid teha nii, et igale sööjale oleks mingi
lemmikmaitsega salat või hoidis. Kedagi ei tohiks unustada.
Varuge praegu võimalikult erinevaid taimi ja tehke erinevaid teesid, mis aitavad
talvel. Väga tugeva toimega on raudrohi, mida kasutada esimeste haiguste
tunnusmärkide juures. Panna raudrohule kuuma vee peale, kuid ei hoia nii kaua,
et tee mürkroheliseks läheb, aga umbes 3-5 minutit seista. Võtta õisikud välja
ja kui ta veel veidi jahtub, panna mett juurde ja paari tunni pärast tunneb
enesetunde paranemist. Väga hea maitselise tee saab, kui praegu, enne kui
mustsõstralehed ei ole lapiliseks läinud, korjata mustsõstraohje kimpu, kus
lehed küljes. Mustsõstralehetee on väga toniseeriv. Ja väga hea maitsega.
Vaarikalehti tasub ka korjata ja kuivatada. Seda peetakse samuti üheks paremaks
haiguste tõkestajaks. Korjata ja kuvatada punaseid päevakübaraid, kummeleid,
teelehti ja paiselehti. Loengupidaja on tähele pannud, et kaasaegsed köharohud
ei aita. See küll likvideerib köha ära, summutab kõik, mis peaks välja tulema.
Pärast on selline tervislik seisund, et ei oska ka arst öelda, milles probleem
seisneb. Paiselehe lehti ei tohi kogumise ajal muljuda, vaid panna korvi
tasaselt ja siis panna kuivama nii, et karvane pool on ülevalpool, üksteise
kõrvale õhurikkasse ja hämarasse kohta. Kui paiselehed on kuivanud, pakendada
paberikotti. Väga hea toniseeriv teesegu on, kui võtta raudrohuõisiku,
naistepunaõisiku, 2-3 lehte mustsõstart, natuke kummelit ja köömneid. Seda võib
juba kauem lasta tõmmata. See kogus on umbes ühe liitri tee jaoks. Nii saab
erakordse maitsega toniseeriva tee, mis aitab ka külmetushaiguste vastu.
Kui hoidiseid hakata tegema, on sügisel väga hea võimalus ära kasutada
väikeseid porgandeid, natuke lõhenenud kapsapäid, kõveraid kurke, millest teha
igasuguste segudega supipõhjasid. Neid võib süüa salatina või keeta talvel
kartuleid ja lihapuljongit juurde. Võib ka niisamuti kuuma vett peale panna ja
puljongibaasil supina kasutada. Talvel on mõnus ja kiire võtta, eriti
koolikäijatel lastel, kel päeval pole alati vanemaid käepärast. Sellise toidu
valmistamisega saab laps hakkama ja saab omale sooja lõunasöögi valmis teha.
Aedviljad pannakse maitsestatult keema ja kuumalt pannakse steriliseeritud
purkidesse ja kaaned kõvasti peale. Koolides lapsed palju kõõgiviljade toite,
kuna nad ei ole kodus harjunud. Tehke võimalikult palju lastele näksimiseks
sobivaid köögivilju, nt lõigake õunad käepärasteks tükkideks. Laps võtab
möödaminnes ühe õuna, porgandi või kaalikatüki ja nii ta harjub köögiviljade
maitsega ja siis on köögiviljades söömine pärast koolis ka lihtsam. Kasutage
mooside ja mahlade tegemisel iagsuguseid variante. Aastaid tagasi oli
taimekaitse inspektsioonis üks aruandeblankett, kus oli grupeeritud kokku:
õunad, pirnid, marjad, porgand ja teised juurikad olid mujal grupis. Tookord
tekitas see imestust. Mõne aastaga on kõneleja jõudnud sinnani, et avastas, et
porgandi lisamisega saab väga palju erinevaid moose. Kui vähem panna suhkrut
sisse, siis võib neid ka lihtsal salatiks kasutada. Keeta porgand ära ja
karusmarjadega segamini panna. Keeta ka karusmarjad ära ja lasta mikseriga
puruks ja hiljem lisada maitse järgi suhkrut. Sama sobib ka pohladega teha. Kui
kellelgi on maasikamoosi tegemisel jäänud siirupit eraldi purki, võib proovida
karusmarjadega ja saab teha väga huvitavamaistelise moosi. Karusmarjad on
äärmiselt vajalikud organismile, eriti südamehaiguste ja üldise tervishoiu
suhtes.
Kevadel korjasime kasemahla. Hapuks läinud kasemahl on väga hea, kui on
maogastriidid jm maohädad. Kasemahla pidevalt juues on suvel väga hea
janukustutaja. Kasemahl sisaldab kõiki mineraale, vitamiine ja orgaanilisi
happeid, mis puud lehte ajab ja õitsema paneb.
Kui kasutate taimetoitu, võib liha asemele panna salatitesse ube, läätsesid
ja raske töö tegijatele kaera. Kaeraputru keetmisel ei oleks tarvis kaua keeta,
vaid kallata peale keev vesi ja lasta veidi kaane all seista ja panna peale
toormoosi või mett ja piim kõrvale. Kui pudrud on keedetud piimaga, mõjuvad
enamal juhul tervisele halvasti, kuna üks on happeline ja teine aluseline
Happeliste toitude seedimiseks on vaja hopis teistsuguseid seedesegmente ja
ensüüme, kui teiste jaoks. Seega on kasulikum, kui keedate pudru veega valmis,
panete natuke õli, moosi või mett ja piima joote peale. Siis ei ole piima
keetmisega ära rikkunud.
Seeni korjata ja valmistada nii, et küpsetada läbi ja panna külmikusse,
kust on pärast hea võtta ja kastmesse või pirukasse lisada.
Nõuandeid jagas Tiiu-Reet Kõnnussaar Naatsaku talus Viljandimaal 12.08.2012
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar