Ivo Pilve, Maaleht, 26. veebruar 2011
Mesindustoodete hulka kuulub lisaks meele veel terve hulk saadusi, mis inimese tervisega seonduvalt huvi pakuvad.
Alljärgneval teadmisrännakul olid mulle abiks Palu mesilastalu
mesinikud Aivi ja Lembit Kaasik ning Evald Übi raamat “Meeapteek”.
Õietolm
Õietolmul
on uskumatult palju hämmastavaid ja haruldasi omadusi. Inimese tervise
seisukohalt profülaktilisi, ravivaid ja toniseerivaid.
Lihtsalt
selgitades on õietolm õie keskel asuvatelt tolmukatelt pärinev väga peen
pulber. Mõnel aastal on seda nii palju, et metsade kohal hõljuvad
kollakad pilved ning tiikidel vesi kolletab. Siiski võib õietolmu värv
varieeruda valgest mustani. Mesilased tolmu ei sorteeri ja n-ö segukauba
värvus on ikkagi kas kollane või kollakaspruun.
Korraga toob töömesilane tarru ligi 20 mg õietolmu. Päevas teeb
ta keskmiselt 10 väljalendu. Üks mesilaspere varub aktiivsel
haudeperioodil päevas umbes 1 kg ja hooajal 50 kg õietolmu.
Õietolmu saab mesinik kätte taru lennuavale seatud spetsiaalse püüdja abil.
Värskelt
kogutud õietolm sisaldab 20–35% vett, 7–36% valke, 20–39% suhkruid
(fruktoosi rohkem kui glükoosi), 1–20% rasvaineid ja 1–5% tuhka. Üldse
on õietolmus leitud 28 keemilist elementi, sealhulgas magneesiumi,
naatriumi, niklit, titaani, kroomi, rauda, joodi jne.
C-vitamiini
leidub kõikide taimede õietolmus. Kuna aga kogutud õietolm koosneb
paljude taimede tolmudest, siis on selles ka kõikide gruppide vitamiine,
sealhulgas niisuguseid, mida muus toidus ei ole.
Kõige
väärtuslikum on õietolm valkude poolest. Need sisaldavad kõiki
aminohappeid, sealhulgas asendamatuid, mida on vaja rakkude uuendamiseks
ja ülesehituseks. Loomne organism ei suuda neid sünteesida. Vajalikke
aminohappeid saab ka taimsest toidust.
Asendamatuid aminohappeid
on õietolmus viis-kuus korda rohkem kui loomalihas või piimas. Näiteks
15 g õietolmu sisaldab 1,1 mg leutsiini, mis on inimesele vajalik
päevane kogus. Õietolmu küllastamata rasvhapped erinevad loomsetest
küllastatud rasvhapetest selle poolest, et need ei põhjusta veresoonte
lupjumist.
Õietolmu mõju on uuritud loomkatsete abil. Näiteks
hakkasid kanad munema üle 20% rohkem, kui neile anti iga päev väike
kogus õietolmu. Ühe rottidega tehtud katse puhul, kui toitu lisati kolme
asendamatut aminohapet – valiini, leutsiini ja isoleutsiini –, pikenes
nende eluiga 12%. Sama juhtuks kindlasti ka inimestega, kui nad terve
elu jooksul õietolmu pidevalt tarbiksid. Tagantjärele söömisest kasu
pole.
Umbes 50 õietolmus sisalduvat bioaktiivset ainet mõjuvad soodsalt paljude haiguste korral.
Ühtlasi
aitab õietolm taastada maksa funktsioone, on efektiivne aneemiavastane
vahend, aktiviseerib kõhunäärme insuliini tootmist, vähendab vere
hüübivust, tugevdab kapillaare, alandab vere kolesteroolitaset, on
skleroosivastase toimega, soodustab sapi- ja uriinieritust, mõjub
vähivastaselt, ei lase tõvestavatel mikroorganismidel soolestikus
paljuneda, stimuleerib immuunsüsteemi, on üldtugevdava toimega, parandab
isu, tõstab füüsilist töövõimet, tugevdab seksuaalfunktsiooni, vähendab
eesnäärme suurenemise ohtu.
Kui palju tarbida
Õietolmu
on soovitatav tarvitada 2–8 grammi (1–3 teelusikatäit) päevas. Seda
võetakse hommikul ja päeval, mitte õhtul, sest õietolmu ergutav toime ei
lase uinuda.
Et soodustada seedemahlade läbiimbumist tolmutera
küllalt tugevast kestast, soovitatakse õietolmu enne kasutamist leotada
keedetud vees kaks-kolm tundi aeg-ajalt segades.
Õietolmu võib segada pudru või kohupiima hulka.
Kuivatatud
õietolm võib säilida kaks-kolm kuud kuivas pimedas ruumis, mille
temperatuur ei tõuse üle 12 kraadi. Mees või tolmsuhkruga
konserveerituna säilib õietolm paremini, aga aasta pärast on selle
imerohu raviomadused siiski täiesti kadunud.
Medali teine külg
Kahjuks
võib õietolm paljudel inimestel põhjustada allergiat. Mitmesugustest
allergiatest on õietolmuallergia üks levinumaid. Õietolm satub organismi
harilikult õhuga.
Praegusel ajal suudavad arstid küllalt täpselt
määratleda, millised ained inimesel allergiat põhjustavad. Võib olla,
et kevadised õietolmud on süütud ja suvised ohtlikud. Teisel juhul saab
ta kevadel kogutud õietolmu ja ka mett süüa. Või vastupidi.
Õnneks
ei pea allergikud õietolmust täielikult loobuma. Mesilased tulevad
appi. Mesilaste “laste” toit suir on valmistatud küll õietolmust, kuid
allergiat ei põhjusta.
Suir
Põhimõtteliselt
on suir mesilaste poolt töödeldud õietolm. Mesilased topivad oma
süljega niisutatud tolmutombud kärjekannudesse, katavad meega ja
kaanetavad.
Kahe nädala jooksul valmib kärjekannudes
piimhappelise käärimise tulemusel mesilaste “leib” ehk suir. Selles
protsessis on allergeenid elimineeritud. Võrreldes õietolmuga, on suiras
rohkem süsivesikuid ja piimhapet, vähem aga valku ja rasvu.
Suiras
on tunduvalt rohkem ka vitamiine, lisaks sisaldab mineraalsooli ja
orgaanilisi happeid, vähesel määral ka fermente ning hormoone. Nõnda
võiks öelda ka, et suir on õietolmuga võrdsete omadustega omamoodi
õietolmu kontsentraat. Selle toiteväärtus on nii kõrge, et inimene võiks
suirast elada, kuid maol poleks siis enam looduse poolt loodud rolli.
Osa
mesinikke võtab suira kärjekannudest välja. See on siis müügil
teralisena nagu õietolmgi. Kuid veelgi kasulikum on suirakärge nagu
närimiskummi nätsutada ja imeda. Kumm sülitatakse välja, kärjevaha võib
aga alla neelata, see on lausa soovitatav. Vaha ei allu seedimisele, aga
absorbeerib soolestikus kahjulikke aineid.
Suirakärge on
soovitatav imeda kaks korda päevas kaks-kolm kuupsentimeetrit korraga.
See vastab umbes kahele teelusikatäiele puhtale suirale.
Kui
konserveeritud õietolmus ravivad omadused aastaga kaovad, siis piimhape
ja suur hulk suhkruid ei lase suiras bakteritel areneda ning suira
väärtus säilib suvest suveni, seda võib vähendada vaid külmumine.
TASUB TEADA
Õietolmu ja suira võrdlus
Õietolm | Suir | |
Suhkrud | 18% | 34% |
Rasvad | 3,33% | 1,58% |
Valgud | 24,06% | 21,74% |
Mineraalained | 2,55% | 2,43% |
Piimhape | 0,55% | 3,06% |
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar