05 august 2012

Väärtuslik astelpaju

Paari nädala pärast hakkavad valmis saama esimesed astelpajumarjad. Võrreldes teiste viljadega on nende iseärasuseks väga pikaajaline säilivus just sügavkülmutatuna. Astelpajumarju kasutades saab väga häid kooke ja jooke. Väljavõtte ajakirjast Horisont tegi Kadri Veiken. "Marjad ja maitsetaimed on bioaktiivsed", autor Tiina Lõugas, Horisont, juuli 2012

"TTÜ toiduainete instituudis on pikka aega uuritud nt Eestis kasvatatud astelpaju vilju ja maitsetaimi.
Astelpajul on väga rikkaliku keemilise koostisega luuviljad, mis sisaldavad kõiki peamisi antioksüdante, nagu nt askorbiinhape ja karotenoidid. Astelpajuviljad on kibuvitsa ja mustsõstra kõrval suurepärane vitamiin C allikas. Et inimese päevane vitamiin C vajadus on 75 mg, piisab sõltuvalt sordist selle vajaduse katmiseks 30-130 grammist viljadest. Isegi sügavkülmas säilib vitamiin C astelpajus aastaid. Igasugune kuumtöötlemine kahjuks väheneb vitamiin C sisaldust, nt 100 grammis astelpajumoosis on askorbiinhapet üksnes 15 milligrammi.
Võrreldes teiste marjadega on astelpajuviljad suhteliselt rasvarikkad, sisaldades väärtuslikku õli (milles karotenoidid). See on ka põhjus, miks astelpaju on leidnud kasutamist ka meditsiinis.
Astelpajuviljades leidub ka eriti väärtuslikku eeterlikku õli, kuid selle sisaldus on äärmiselt madal. Kui suhkrute sisaldus on astelpajuviljades madal, siis happesus on küllaltki kõrge."

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar