14 august 2012

Kabatšokk on rullkõrvits, üks mitmest suvikõrvitsa liigist


Toiduvõrgustiku poole pöörduti suvikõrvitsa sooviga. Mistap vaatasime natuke Internetis ringi ja leidsime Sulev Savisaare artikli 2005. aastast, millest väljavõte allpool.

Noori rullkõrvitsaid ei ole vaja koorida.
Foto: www.toidutare.ee
"Arutelu võib tekkida isegi nii üldtuntud ja tavalise taime puhul, nagu seda on kabatšokk (Cucurbita pepo var. cylindrica). See ilmselgelt venepärane nimi on rahva seas küll juurdunud, kuid minevikuvihkajad katsuksid seda meeleldi asendada itaaliakeelse tsukiiniga, mis pole juurdunud ja kõlab veelgi võõramalt. Tsukiini vastu oli nimekomisjon resoluutselt, seda ei tahetud andmebaasi isegi sünonüümiks (sulgudesse) võtta. 

Käibele on läinud ja kiiresti levima hakanud kabatšokki asendada püüdev suvikõrvitsa nimi. Tolle nime kasutajaid pean kurvastama, sest SUVIKÕRVITS EI OLE KABATŠOKK! 

Patissoni on hakatud kutsuma ka
UFO-kõrvitsaks. Tarbitakse 3 - 7 päeva
vanuseid vilju. www.toidutare.ee
Suvikõrvits on üldnimetus, mis hõlmab tervet eriilmeliste kõrvitsate rühma: lisaks kabatšokile ka taldrikkõrvitsat (patissoni) ja spagetikõrvitsat. Kõik need 3 erinevat kõrvitsat on suvikõrvitsad seepärast, et pole mõeldud talviseks säilitamiseks, vaid suvel või varasügisel kasutamiseks. Vilju ei lasta vanaks minna. Suvikõrvitsad on puhmik- ehk põõsaskõrvitsad, sest neil ei teki pikki varsi nagu talikõrvitsatel. Nimekomisjon pakkus kabatšoki jaoks välja omamaise nime: rullkõrvits. Selline nimi on tal ju ka ladina keeles: C. p. var. cylindrica -- eks cylindrica ju rulli tähendagi. Eks tulevik näitab, kuidas uus nimi omaks võetakse. Kellele uus ei meeldi, võib kasutada ka vana kabatšokki, kuid mitte suvikõrvitsat".

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar