01 mai 2012

Kissell-jook

1 liitri vee kohta 3 - 4 spl peentatrajahu 
1 - 2 klaasi värskeid marju või puuviljade püreed 
2 - 3 spl (tatra)mett

Pane vesi keema. Lahusta  jahu 3 klaasitäies vees, segades ühtlaseks seguks. Vee keemise alguses vala sisse peenikese joana jahu ja vee segu, pidevalt segades, et ei tekiks klimpe. Oota, kuni kõik läheb keema, ja võta pliidilt ära. Kisselli jahtumisel alla 40
°C valada sisse ettevalmistatud püree (samal ajal segades). Hästi sobivad blenderiga purustatud marjad või värsked puuviljamahlad.

Kisselli jaoks võib väljamõõdetud vee sees enne leotada ja pehmeks keeta kuivatatud või värskeid puuvilju ja edasi tegutseda analoogselt.

* Eriti kasulik on tarvitada enne igasugust intensiivset tegutsemist (töö arvuti taga, eksamid, igasugune vaimne töö, spordivõistlused jne) või tegutsemiste vaheaegadel (iga 1,5 - 3 tunni tagant). Võib kasutada: desserdina (eriti hea jahutatuna tatraküpsistega või juustuga), kiireks toitlustamiseks jne. Võib võtta hommikuti 0,5 - 1 l kisselli kaasa päevaseks joogiks-toiduks pikal teekonnal või sportimisel, pikaajalisel töötamisel jne.  

* Kui tarvitada tatratooteid, siis samal ajal peaks organismi laekuma ka palju C vitamiini. Looduslikes produktides on P ja C vitamiinid ühe ja sama ühendi koostisosad ja tegutsevad koos. Seetõttu on  neid vitamiine vajalik koos tarbida. Koos nad tõesti teevad imet, eriti autoimmuunsete haiguste puhul. Sellepärast tervenemise eesmärgil on soovitav püreestada palju C vitamiine sisaldavaid marju (mustikaid, vaarikaid, aedmaasikaid, jõhvikaid) ja puuvilju (näiteks kiivid). Tarvita tervise parandamise eesmärgil järjest 2 kuu jooksul, juues päeva jooksul 3 - 5 klaasi sellist kisselli enne, söömisel või pärast igat sööki (söögikordade vahel).

* Virgo Mihkelsoo Nelly Vahtramaa raamatust "Eestimaine tatar kui toit, tervendaja ja ravitseja"

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar